Yhteystiedot

Marjatta Jokipolvi

marjatta.jokipolvi@gmail.com

p.0503627010

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Matkablogi

Sunnuntai 22.2.2015 klo 20:52 - Marjatta J.Blogi

 Linjalla Kööpenhamina Malmö 12.2-15.2.2015

 Lensimme Kööpenhaminaan ja majoituimme sinne kolmeksi yöksi. Lauantaina menimme sovitulle vierailulle Malmöön, junalla meren yli n.30 min. Pois junasta Triangeln-asemalla, uusi ”siisti” jopa hieno.Matka oli sovittu ennen joulua tietämättä Pegidasta mitään. Miks juuri sinne?Allekirjoittaneella on Malmössä lapsuuden/nuoruuden ystävä, joka on muuttanut sinne 50-60 luvun taitteessa äitinsä kanssa työn perässä. Malmösssä on 40% asukkaista maahanmuuttajia (suomalaisia muutamia). Eri kansallisuuksia 171, voiko olla? Kaupungissa on monta aluetta, jossa maahanmuuttajat on pääväestönä. Joihinkin ei poliisikaan mene mielellään. Ja sama katkeruus kuin Suomessakin—alkuperäisen asukkaan vaikeampi saada asuntoa kuin sinne muualta muuttavien. Nyt on vuorossa Syyriasta tullut iso joukko. Saimme mainion autokierroksen synagogien ja moskeijoitten liepeillä sekä keskustan alueella, jossa Falafel ja vastaavat mainokset olivat hallitsevina. Torikauppa on vallattu. Viimeinen ruotsalainen perunakauppakin oli otettu jatkuvin uhkauksin lopulta itämaisen kaupan käyttöön.  Olen aikaisemminkin kuullut ystävältäni  tarinoita maailman menosta siellä ja toivonut, että hän kirjoittaisi kirjan.

 Viikkoa ennen matkaa oli Pegidan mielenilmaus ja vastamielenilmaus. Sen vuoksi päätettiin liikkua vähän varoen eli ei ainakaan keskelle mitään tapahtumia.Kaupungissa kiinnostivat  mm. Turning Torso ja  ”akvaarioasunnot.” Länsi-satamaan Kockumin vanhalle telakka-alueelle on rakennettu kerrostaloja, joissa toteutuu arkkitehtien visio moderneista ja rohkeista ratkaisuista. Asunnosta voit nähdä esimerkiksi vastapäistä taloa yläviistoon katsoessa keittiössä häärävän emännän alushousut. Siis lasia , isoja ikkunoita, patalapun mallikin näkyy keittiössä, perhe ruokailemassa. Verhoja ei käytetä. Alue oli alkuun suosittu kallis merenranta alue, mutta vaihtoa on alkanut tapahtua.

Kaupunkia kiertäessä näimme myös jalkapalloilija Slatan Ibrahimovicin myytävänä olevan talon, 32 miljoonaa kruunua.Hyllien kaupunginosassa on liikenneympyrän keskellä iso, taiteilija Charlotta Gyllenhammarin  ”Äiti-patsas” v.2014.Kuolleen naisen pää, jonka suusta tulee vesisuihku. Ei ollut onneksi toiminnassa.

Palattiin junalla Kööpenhaminaan yöllä kolmen aikaan ja ostettiin kuuluisat hotdogit matkalla hotellille. Samaisena yönä oli ne ampumistapahtumat, mutta onnistuttiin liikkumaan sellaisena hetkenä ettei nähty eikä kuultu mitään. Aamulla ja  koko päivän TV kyllä kertoi tapahtumista. Sunnuntaina rautatieasemalla ja lentoasemalla oli vankasti aseilla varustettuja poliiseja.

Kööpenhaminassa olimme käyneet yhden autoreissun aikana joskus 90-luvulla, joten pakolliset nähtävyydet merenneito ja linnoja oli nähty. Tivoli aukeaa vasta eväämmällä. Kuten Tampereen uusi "tornihotelli" uudehkot rakennukset sekä Köpiksessä että Malmössä näyttävät olevan kaikkia muita muotoja paitsi suorakaiteita tai neliöitä. Kaartuvat, kiertyvät, pyöreät, soikean puikeat tai mitä vain.Ja paljon lasia sekä toimisto että asuinrakennuksissa. Joku sanoi että se on halpa materaali. Voi olla ,mutta kun arkkitehti taivuttaan sen omalaatuiseen muotoonsa materiaalisäästö hupenee. Ajankuvaa myöhemmin tarkasteltaessa ihmetellään, että miksi. Liikennejärjestelyt kaikkien kulkijoitten kannalta hyvät. Yömyöhään asti isot joukot ihmisiä liikkui polkupyörillä, lapsia ja aikuisia. Ja noudattaen liikennesääntöjä. Autot, pyörät, jalankulkijat omilla osillaan. Jalankulkijatkin odottivat aivan kiltisti valojenvaihtumista. Toisin kuin monessa muussa paikassa missä tuntee itsensä hölmöksi seisoessaan odottamassa, kun kaikki muut menee yli. Legokaupassa käytiin ja tuijoteltiin hylättyjä polkupyöriä kanavien pohjalla.

Käveltiin taas tosi paljon.

Marjatta J.

turning_tower.jpg
Akvaarioasuntoja ja Turning Torso, Malmö
mm_malmo_ja_koopenhamina_2015_028.jpg mm_malmo_ja_koopenhamina_2015_039.jpg
Yksi monista  32 miljoonaa kruunua
mm_malmo_ja_koopenhamina_2015_0322.jpg mm_malmo_ja_koopenhamina_2015_015.jpg
Äiti-patsas Hylliessä Keskustaa
mm_malmo_ja_koopenhamina_2015_0032.jpg mm_malmo_ja_koopenhamina_2015_018.jpg
Matkaa jatkettu junalla  tai bussilla                                               Kanavien pohjalle päätyneitä

Avainsanat: matka


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini